Listopad 2009

Plněné kotlety

18. listopadu 2009 v 21:57 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
Na 4 porce

4 vepřové kotlety
50g anglické slaniny
4 sušené švestky
1 jablko
hořčici, sůl, pepř

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme. Sušené švestky nakrájíme na kousky, jablko nastrouháme a přidáme ke slanině, promícháme a odstavíme.
Do kotlet nařízneme kapsu, vytřeme hořčicí a naplníme připravenou směsí slaniny, švestek a jablka. Osolíme, opepříme.
Spíchneme párátkem a opečeme na pánvi. Pokud jsou kotlety tužší dáme je na půl hodiny do trouby vyhřáté na 200°C.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší a salátem.

Brokolicové karbanátky

18. listopadu 2009 v 21:18 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
500g brokolice
220g písňového sýra
2 vejce
strouhanku
olej na smažení

Uvařenou brokolici rozmačkáme vidličkou a promícháme se sýrem a vajíčky - nesolíme a nepepříme!!!!
Nechte chvilku odstát a tvarujte karbanátky. Obalte ve strouhance a osmažte.
Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Sýrová pomazánka

18. listopadu 2009 v 20:53 | Jana |  Pomazánky a saláty
250g plísňového sýra
1 větší uvařenou bramboru
150ml bílého jogurtu
1 kyselá okurka
kousek na jemno nasekaného pórku
pepř , hořčice a stroužek rozetřeného česneku

Sýr utřeme s bramborou a jogurtem. Přidáme nadrobno nasekanou okurku, pórek, dochutíme hořčicí, česnekem a pepřem.

Špekáčky v listovém těstě

18. listopadu 2009 v 20:31 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 balíček listového těsta
6 špekáčků
1 papriku
1 vajíčko
cibuli, hořčici, kmín

Špekáčky oloupeme, překrojíme podélně a okraje nařízneme. Papriku a cibuli nakrájíme na menší kousky. Listové těsto vyválíme, nakrájíme na obdélníčky, potřeme je hořčicí, poklademe cibulí a paprikou, položíme půl špekáčku a srolujeme. Poklademe na plech vyložený papírem, potřme rozšlehanými vejci, posypeme kmínem a pečeme dozlatova.

Laskonky

16. listopadu 2009 v 22:39 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
3 bílky
180g moučkového cukru
100g kokosu

Krém:

250 ml šlehačky
100g cukru
50g kakaa

200g čokolády - na polévání laskonek

Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech vmícháme cukr a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí.
Sníh nesmí téct!!!
Do tuhého sněhu zamícháme kokos.
Na plech vyložený papírem a lžící na něj tvoříme malé placičky. Dáme do trouby a pomalu sušíme při 150°C.

Krém:

Smetanu, cukr a kakao svaříme a dáme vychladit. Důkladně vychlazenou hmotu ušleháme a laskonky plníme krémem. Hotové poléváme rozpuštěnou čokoládou.

Kávový krém 2

16. listopadu 2009 v 22:10 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
350g másla
150g moučkového cukru
trochu kávy i se sedlinou

Máslo utřeme s cukrem, vmícháme kávu i se sedlinou a dáme do lednice ztuhnout.

Krémové rohlíčky

16. listopadu 2009 v 22:06 | Jana |  Vánoční vaření a pečení
450g hladké mouky
175g moučkového cukru
150g mletých lískových oříšků
350g másla
200g čokoládové polevy
skořici, citronovou kůru

Kávový krém:

350g másla
150g moučkového cukru
černou kávu i se sedlinou

Mouku, cukr, oříšky máslo, citronovou kůru a trochu skořice. Vypracujeme hladké těsto. Rozválíme a vykrájíme rohlíčky, které pečeme při170°C asi 15 minut. Horké sundáme z plechu a necháme vychladit.

Příprava krému:
Máslo utřeme s cukrem a vmícháme kávu i se sedlinou, dáme do ledničky. Potom cukrářským sáčkem nastříkáme na připravené rohlíčky. Dáme do chladna a nakonec přelejeme čokoládovou polevou.

Čokoládová nádivka

16. listopadu 2009 v 21:50 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
3 tabulky hořké čokolády
1 kelímek šlehačky
2 lžíce vaječného likéru (nebo jiný likér podle chuti)
1 lžíce másla

Šlehačku a likér přivedeme k varu, přidáme nastrouhanou čokoládu a odstavíme. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí, necháme prochladnout a vmícháme máslo. Necháme v lednici ztuhnout.

Marcipánová nádivka

16. listopadu 2009 v 21:43 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
1 hrnek mléka
125 g másla
100 g marcipánu
4 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce moučkového cukru

V kastrůlku smícháme mléko a mouku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přimícháme nastrouhaný marcipán odstavíme a necháme vychladnout. Cukr utřeme s máslem a po částech zašleháme do krému. Ušlehaný krém necháme přes noc v lednici ztuhnout.

Jemné linecké

16. listopadu 2009 v 21:36 | Jana |  Vánoční vaření a pečení
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
1 vajíčko
2/3 másla
špetka soli

Mouku prosijeme, přidáme cukr, máslo, vajíčko a špetku soli.
Důkladně vypracujeme těsto a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout. Pak rozválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme při 180°C dorůžova.
Je dobré už druhý den po upečení.

Vydatná cibulačka

16. listopadu 2009 v 21:20 | Jana |  Polévky
6 cibulí
2 lžíce sádla
1 malý rajčatový protlak
4 lžíce smetany na šlehání
150 g tvrdého sýra
1 lžíce hladké mouky
česnek
sůl, pepř
chléb na topinky


Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na tuku až začnou hnědnout( pozor na připálení).
Zaprášíme moukou, zamícháme a necháme zpěnit. Přilejeme vodu, přidáme protlak, sůl, pepř a povaříme asi půl hodiny. Potom přilejeme smetanu a polévku odstavíme - dál už nevaříme. Kdo chce může trošku přisladit. Nalejeme na talíře a porci posypeme strouhaným sýrem. podáváme s opečenými topinkami.

Mexická fazolová polévka

16. listopadu 2009 v 21:07 | Jana |  Polévky
1 velká cibule
6 velkých rajčat
1 plechovka fazolí
1 plechovka kukuřice
zeleninový bujón
máslo
sůl, pepř, koriandr

Na másle osmahneme cibuli, přidáme oloupaná nakrájená rajčata a necháme zatáhnout. Okořeníme, zalejeme bujónem, přidáme fazole a kukuřici. Povaříme a dochutíme.

Konzervované fazole a kukuřici můžeme nahradit surovinami, které si sami doma předvaříme.
Kdo má rád může přidat čili papričku.

Kokosový likér

16. listopadu 2009 v 20:47 | Jana |  Domácí likéry, punče, alko i nealko, atd.
3 dl smetany
150 g pískového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g kokosové moučky
250 ml rumu nebo brandy

Smetanu převaříme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přisypeme kokos a pod pokličkou necháme stát hodinu. Potom přecedíme, dolejeme rumem a plníme do lahví a necháme týden odležet.

Vaječný koňak

16. listopadu 2009 v 20:36 | Jana |  Domácí likéry, punče, alko i nealko, atd.
400g pískového cukru
2 vanilkové cukry
1 vanilkový puding
10 žloutků
0,5l plnotučného mléka
0,5 10% smetany na vaření
250ml rumu
500ml vodky

Mléko s vanilkovými cukry uvaříme ve vodní lázni. Cukr utřeme se žloutky . Ve smetaně rozmícháme pudink a přilejeme do žloutků s cukrem, promícháme a nalejeme k horkému mléku. Za stálého míchání přivedeme k bodu varu - nesmí se vařit!! Odstavíme a vychladíme. Potom přilejeme rum a vodku a promícháme. Nalejeme do lahví a necháme v chladu rozležet.



Pařížská šlehačka

14. listopadu 2009 v 22:55 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
2,5 dl šlehačky
160 g hořké čokolády
2 vanilkové cukry

Šlehačku přivedeme k varu a přidáme nalámanou čokoládu a vanilkové cukry.
Mícháme dokud se vše nespojí. Potom šlehačku odstavíme a po vychladnutí dáme do druhého dne do ledničky. Šlehačem vyšleháme a podáváme.

Vaříme v hrnci na mléko aby se nám čokoláda nepřipálila, rychle hořkne.

Vánoční punč

14. listopadu 2009 v 22:30 | Jana |  Domácí likéry, punče, alko i nealko, atd.
2,5 dl silného černého čaje
3 dl červeného vína
1 dl rumu
50 g rozinek
4 plátky citronu
5 kusů dlouhé celé skořice
cukr

Rozinky namočíme přes noc do rumu.
Čaj, víno a jeden nalámaný kousek kousek skořice přivedeme k varu. Do 4 sklenic rozdělíme rozinky
s rumem a dolejeme horkým vínem. Podle chuti osladíme, doplníme kolečkem citronu a na míchání vložíme dlouhou skořici.

Citronová, rumová

14. listopadu 2009 v 21:50 | Jana |  Polevy na dorty, cukroví, atd....
Citronová

250g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
3-4 lžíce vařící vody

Moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu v kastrůlku zahříváme až poleva zhoustne.


Rumová

200g moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce vařící vody

Cukr, vodu a rum třeme až poleva zhoustne.

Kávový krém

14. listopadu 2009 v 21:34 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
250g másla
1 vanilkový pudink - bez vaření
3 lžíce kávy
1,5 dl mléka
1 porce kapučína - prášek - nezalévat vodou
cukr podle chuti

Mléko, kávu, pudink a cukr ušleháme a zašleháme postupně máslo. Spolu s máslem zašleháme kapučíno. Krém musí být hladký a hustý.

Tvarůžkové tousty

14. listopadu 2009 v 21:07 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 balíček olomouckých tvarůžků
15 dkg anglické slaniny
15 dkg eidamu
2 vajíčka
sůl, pepř, trochu másla
toustový chleba nebo obyčejný chléb

Plátky lehce potřeme máslem, poklademe plátky anglické slaniny.
Tvarůžky nakrájíme na drobné kousky, nastrouháme sýr na hrubším struhadle, opepříme lehce osolíme a promícháme. Tuto směs dáme na připravené tousty a dáme zapéct do trouby pod gril.

Štafetky

14. listopadu 2009 v 20:52 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
10 bílků
200g moučkového cukru
120g hladké mouky
80g mletých vlašských ořechů

Bílky ušleháme s cukrem do husté pěny. Zašleháme mouku a nakonec ořechy.
Těsto rozdělíme na tři části. Nachystáme si tři plechy vyložené papírem. Na každý plech rozetřeme
třetinu těsta a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Když nám těsto zezlátne vyndáme ho s trouby a ihned vyklopíme na vál a sloupneme opatrně papír. necháme vychladnout. Takto upečeme
všechny tři pláty těsta. Štafetky plníme kávovým krémem a máčíme v čokoládové polevě.

Krém:

1 vanilkový pudink bez vaření
1 máslo
1 porce kapučína - použijte prášek - nezalévat vodou
3 lžíce vychladlé kávy
1,5 dl mléka
cukr podle chuti

Pudink ušleháme v mléce s kávou,cukrem, zašleháme máslo a porci kapučína. Krém musí být hladký a hustý.

Plát těsta potřeme polovinou krému a položíme na něj druhý plát, který opět potřeme krémem a na závěr zakryjeme posledním plátem. Ostrým nožem nakrájíme obdélníčky, které máčíme v čokoládové polevě a na alobalu necháme zaschnout a dáme do chladna odpočinout.





Šalvěj

12. listopadu 2009 v 22:38 | Jana |  Bylinky v kuchyni
Šalvěj obsahuje hořčiny, proto má kořenitou chuť. Má protizánětlivé účinky.

Použití:
Šalvěj se používá do masových jídel, na rajčata, luštěniny, italská kuchyně.

Výrazné aroma se rozvine, když se krátce opeče s jídlem v horkém tuku nebo povaří v tekutině.

Meduňka

12. listopadu 2009 v 22:29 | Jana |  Bylinky v kuchyni
Voní po citronu.

Použití:
Meduňka se používá do ovocných salátů, ovocných omáček, do rýžových jídel nebo do koktejlů.
Používá se jako ozdoba dortů, koláčů, atd...

Meduňka zůstane svěží pokud ji nenakrájíme příliš drobně a budeme ji používat nejlépe zastudena.

Bazalka

12. listopadu 2009 v 22:18 | Jana |  Bylinky v kuchyni
Bazalka má výraznou aromatickou, svěží příchuť, má příznivý vliv na žaludek.

Použití:
Bazalka se používá hlavně v italské kuchyni. Nesmí chybět v kombinaci mozzarelly a rajčat.
Bazalka se hodí do těstovinových omáček, polévek a zeleninových jídel.

Bazalka by se neměla vařit, ale sypat na hotové pokrmy.

Dia kokosové rohlíčky

12. listopadu 2009 v 21:20 | Jana |  DIA něco pro diabetiky
75g másla
40g sorbitu - dia cukru
150g hladké mouky
75g strouhaného kokosu
1 vajíčko
1 žloutek
trochu vanilkové tresti

Máslo necháme změknout. sorbit rozpustíme v trošce vody.
Mouku, máslo,kokos, sorbit, vajíčko, žloutek a vanilkovou tresť smícháme. Těsto rychle zpracujeme.
Nesmí lepit a je vláčné. Přes noc jej necháme v ledničce odležet. Druhý den tvoříme rohlíčky a pečeme při 200°C asi10-15 minut.

Dia linecké kolečka

12. listopadu 2009 v 21:10 | Jana |  DIA něco pro diabetiky
450g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
150g másla
2 vajíčka
100g sorbitu- dia cukru
4-5 lžic mléka
Dia marmeláda

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme měkké máslo, vajíčka a sorbit a dobře prohněteme.
Podle potřeby přidáváme mléko a vypracujeme středně tuhé těsto, zabalíme ho do alobalu a necháme přes noc odležet. Chladné těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme v předehřáté troubě na 200°C dozlatova. Slepujeme marmeládou.

Dia řezy

12. listopadu 2009 v 21:00 | Jana |  DIA něco pro diabetiky
2 vajíčka
250g rostlinného tuku
100g sorbitu - dia cukr
30g kakaa
400g hladké mouky
30g vlašských ořechů
100g dia rybízové marmelády

Vejce rozšleháme. Tuk utřeme se sorbitem a kakaem. Přilejeme 2/3 vajec a promícháme, postupně vmícháme mouku a vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny do ledničky. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme. Menší pekáč vyložíme papírem na pečení a plát těsta na něj přeneseme. Těsto potřeme marmeládou a zakryjeme druhým plátem těsta. Vezmeme zbylá vajíčka
a potřeme jimi těsto, které posypeme nasekanými ořechy. Pečeme při 200°C 20-30 minut. Teplý korpus rozkrájíme na řezy, necháme vychladnout a na 2-3 dny necháme odležet.

Punčové kuličky

12. listopadu 2009 v 20:35 | Jana |  Vánoční vaření a pečení
250g másla
100g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
100g sekaných ořechů
50g čokolády na vaření
2 balíčky drcených piškotů
2 dl rumu
1 dl ovocné šťávy
kokos na obalování

Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a kakaem. Přidáme nasekané ořechy, nahrubo nastrouhanou čokoládu, drcené piškoty a vše přelijeme rumem a šťávou. Tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu.

Likérová, žloutková, bílková

12. listopadu 2009 v 20:21 | Jana |  Polevy na dorty, cukroví, atd....
Likérová

130g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžíce likéru
1 lžička rozehřátého tuku

Cukr, horkou vodu, likér a rozehřátý tuk mícháme až je hustý a hladký. Polevu použijeme ihned - rychle tuhne.



Žloutková

120g moučkového cukru
2 žloutky
rum

Cukr, žloutky a rum utřeme. Mícháme až vznikne hladká poleva. Jestli je řídká přidáme cukr.


Bílková

100g moučkového cukru
1 bílek
1 lžička citronové šťávy

Cukr, bílek a citronovou šťávu smícháme. Třeme až je poleva hladká.

Sváteční muffiny - 24 kusů

12. listopadu 2009 v 19:29 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
250g másla
250g krupicového cukru
200g polohrubé mouky
2 vanilkové cukry
1 lžička prášku do pečiva
6 vajec
200g strouhaných mandlí
200g strouhaných ořechů

Máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme vajíčka a ušleháme. Do ušlehané hmoty přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Nakonec přidáme mandle a ořechy. Hladce ušlehané těsto, plníme do formy na muffiny. Na dno formy dáme trochu těsta na těsto dáme trochu nutely a zakryjeme další vrstvou těsta. Formu plníme jen do dvou třetin, těsto nám vyběhne. Pečeme 10-15 minut při 175°C. Hotové muffiny necháme vychladnout a polejeme čokoládovou polevou. Jsou opravdu výtečné a hodí se i na slavnostní stůl.

Angorský punč - kambodžský recept

10. listopadu 2009 v 23:30 | Jana |  Domácí likéry, punče, alko i nealko, atd.
1 velká konzerva ananasového kompotu
1 láhev bílého vína
2 vanilkové cukry
1,5dl višňovice nebo meruňkovice
1,5dl studené vody

Ananas nakrájíme na kousky a dáme do hrnce, přidáme ananasovou šťávu, víno, vanilkový cukr a sklenici studené vody.
Všechno zahřejeme k bodu varu, odstavíme a dolejeme višňovicí a hned podáváme.

Polská warzonka

10. listopadu 2009 v 23:06 | Jana |  Domácí likéry, punče, alko i nealko, atd.
120g medu
4 hřebíčky
4 kuličky nového koření
kousek skořice
2 plátky citronu
250ml vodky
máslo na vymazání kalíšků

V kastrůlku rozehřejeme med. Přidáme koření a citron a zalejeme sklenicí vřelé vody a povaříme.
Procedíme a zahřejeme k bodu varu. Přilijeme vodku a podáváme v kameninových kalíšcích vymazaných máslem. Podáváme horké.

Plněná jablíčka

10. listopadu 2009 v 22:31 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
4 velká jablka
2 vajíčka
2 lžíce krystalového cukru
1 vanilkového cukru

Neoloupaná jablka rozpůlíme, vykrojíme jádřince, tak aby vznikly důlky.Jablka v troubě rozpečeme.V malém množství vody rozvaříme cukr, necháme ho vychladnout a vmícháme žloutky. Nalejeme do důlků v jablkách a okolo ozdobíme tuhým sněhem z bílků. Posypeme vanilkovým cukrem a dáme zapéct do trouby.

Horká čokoláda

10. listopadu 2009 v 21:58 | Jana |  Domácí likéry, punče, alko i nealko, atd.
400ml mléka
4 lžíce cukru krupice
200g čokolády na vaření
1/2 sáčku čokoládového pudinku
1 lžíce másla
šlehačka

Pudink rozmícháme v troše mléka.Zbytek mléka zahřejeme, přilejeme pudink, přidáme cukr a přivedeme k varu. Když pudink zhoustne, odstavíme ho. Vmícháme do něj rozpuštěnou čokoládu a rozpuštěné máslo. Promícháme nalejeme do hrnečků, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Koblihy

10. listopadu 2009 v 21:41 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
500g polohrubé mouky
80g cukru
200ml mléka
kostku droždí
špetka soli
sádlo nebo olej na smažení


Trochu mléka s cukrem ohřejeme a vytvoříme kvásek. Mouku prosijeme, přidáme cukr, mléko, sůl a kvásek. Zaděláme těsto a necháme v teple kynout. (Osvědčilo se mi jakékoliv kynuté těsto dát do trouby nahřáté na 50°C rychle kyne a po 20 minutách těsto přemísím, je mnohem nadýchanější.)
Až máme těsto vykynuté utvoříme asi 12 koblihů a smažíme je ve vyšší vrstvě oleje.
Olej musí mít správnou teplotu, aby kobližky nenasákly tuk. Tuk má správnou teplotu, když se konci vařečky ponořené do tuku začnou tvořit bublinky. Usmažené koblihy necháme odkapat na ubrousku.
Částečně vychladlé koblihy naplníme pomocí cukrářského sáčku. Plníme pudinkem, marmeládou, nebo jak je máte doma rádi.

Závin z pomazánkového másla

10. listopadu 2009 v 21:08 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
250g polohrubé mouky
250g pomazánkového másla
1,5 kg jablek
100g strouhanky
80g cukru krupice
1 vanilkový cukr
skořici
40g nasekaných ořechů
40g rozinek
50g másla
1 vajíčko na potření štrůdlu
hladkou mouku na vál
moučkový cukr na posypání

Z mouky a pomazánkového másla vypracujeme hladké těsto.Z těsta vyválíme plát,posypeme ho strouhankou, poklademe strouhanými jablky, posypeme ořechy a rozinkami. Náplň pokapeme rozpuštěným máslem a štrůdl zavineme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.
Pečeme při 180°Caž je štrůdl krásně zlatý.

Míchaná vejce s nivou

10. listopadu 2009 v 20:52 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
Na jednu porci.

50g nivy
2 vejce
1 lžička másla

Na pánev s máslem dáme nivu rozdělenou na menší kousky. Když se niva roztaví rozklepneme na ni vejce a za stálého míchání necháme ztuhnout. Vajíčka NESOLÍME - niva je dostatečně slaná.
Podáváme s pečivem.

Smažený hermelín se šunkou v pivním těstíčku

10. listopadu 2009 v 20:39 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
2 hermelíny
100g šunky
4 lžíce piva
4 lžíce mouky
sůl
tuk na smažení

Hermelín překrojíme na plátky a každý plátek obalíme šunkou.Vajíčko, pivo, mouku a sůl smícháme a v tomto těstíčku obalíme hermelín a usmažíme v rozpáleném oleji.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Rohlíkový špíz v těstíčku

8. listopadu 2009 v 23:04 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
4 rohlíky
4 párky nebo klobásky
4 plátky tvrdého sýra
paprika

na těstíčko:
1 vajíčko
mléko
trochu hladké mouky

Rohlíky a párky nakrájíme na kolečka, sýr a papriku na čtverečky. Všechno napichujeme postupně na špejle a namáčíme v těstíčku, které nesmí být moc husté ani řídké. Rohlíkové špízy smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se salátem, čalamádou, atd...

ZOO Lešná

8. listopadu 2009 v 18:56 | Jana |  Výlety
Letos jsme jeli do Lešné. Zoo je rozdělena do sekcí podle světadílů. Expozice jsou velmi pěkně řešené a kontakt se zvířaty je téměř bez mříží. V Lešné mají průchozí voliéry, ve kterých můžete procházet mezi mezi supi, mangustami, nebo v další voliéře vás okouzlí papoušci ara, kteří se vám proletují nad hlavou. Dále je možno procházet mezi vodními ptáky. Pro děti je největší zážitek procházka mezi lemury. Jsou tak krotcí, že se nechají hladit. Zoo chová například:tučňáky, gorily, slony, lvi, lachtany, žirafy, nosorožce, tygry, klokany, mravenečníky a spoustu dalších zvířat a ptáků.
Krásný zážitek si odnesete i z tropické haly Yucatán, kde jsou tropické rostliny spolu se zvířaty, která v tomto prostředí žijí.
Další prohlídková trasa je přírodní expozice, kde si můžeme prohlédnout různé druhy stromů a keřů.
Jsou tady sekvoje, zeravy, cykasy a spoustu dalších zajímavých rostlin a stromů, které jen tak někde neuvidíte. Také množství kaktusů a sukulentů uspořádaných do zajímavé"skalky".
Samozřejmostí je spousta laviček, které nabízí posezení a výhled na rybníčky a fontánky. Také zvířata máte jako na dlani a nikde mříž co překáží.
V zoo je několik dětských hřišť, skluzavky, prolézačky, houpačky i naučné stanoviště. Děti se mohou projet na ponících a velbloudech. V areálu jsou čtyři restaurace a pěkné posezení, dobře se tu vaří a každý si jistě vybere co mu chutná.
Další zastávkou v parku je stejnojmenný zámek, jehož expozice jsou přístupné. Zámecký park je krásný a udržovaný.
Celá zoo je čistá a upravená a určitě vás nezklame.
Pejsky nechejte doma, ti do zoo nesmí a to proto, že je tady hodně průchozích výběhů.
Parkovné na celý den bylo 60Kč a vstupné do zoo není drahé.
Prohlídka vám zabere celý den, ale stojí to za to. My jsme odjížděli moc spokojeni a už plánujeme další návštěvu. Bylo to super.

Strouhanka snadno a rychle

8. listopadu 2009 v 17:43 | Jana |  Rady co příjdou vhod
Rohlíky co nám zbyly, nakrájíme na plátky dáme usušit. Suché rohlíky dáme do mikrotenového sáčku
a válečkem, strouhanka je rychle hotová. Promícháme-li ji se sušenými bylinkami bude krásně vonět.

Při pečení lze nahradit:

8. listopadu 2009 v 17:12 | Jana |  Rady co příjdou vhod
Mandle nahradíme ovesnými vločkami-vločky mají neutrální chuť a jsou levnější.
Máslo nahradíme netučným tvarohem- tvarohu musíme dát dvojnásobné množství!!!!
Vodu nahradíme minerálkou nebo sodovkou- těsto i moučník bude nadýchanější.

Co se zbytky polevy

8. listopadu 2009 v 16:53 | Jana |  Rady co příjdou vhod
Do zbytku polevy, která zůstala po pečení zamícháme kukuřičné lupínky nebo pokrájené mandle či oříšky a z hmoty vytvarujeme kopečky, vychladíme a máme dobré pralinky.

Aby byly moučníky lepší

8. listopadu 2009 v 16:47 | Jana |  Rady co příjdou vhod
Aby byl jablečný koláč šťavnatý a voňavý.

Jablka nakrájíme na plátky před pečením naložíme do vanilkového cukru a tří lžic mandlového likéru.
Patnáct minut před dopečením koláče vezmeme pečící papír pomažeme máslem a položíme na koláč.
Koláč bude šťavnatý a chutný.


Chutnější bábovka.

Dvoubarevnou bábovku vylepšíme, když do tmavé části těsta dáme spolu s kakaem i 2-3 lžíce nutely nebo jiného nugátového krému.


Lesklejší tvarohový koláč.

Koláč 2-3 minuty před dopečením potřeme oslazeným plnotučným mlékem nebo smetanou. Budeme
mít koláč, kterému výrazně zjemníme chuť a bude se nádherně lesknout.


Třený koláč.

Koláč z třeného těsta bude déle šťavnatý, když dáme pod poklop s koláčem půlku jablka- dodá koláči potřebnou vlhkost.

Bulharské brambory

6. listopadu 2009 v 23:04 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
300g mletého masa
2 velké cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 lžička hořčice
3 lžíce rajčatového protlaku
sůl, pepř, majoránka, tymián, rozmarýn
2 lžičky sladké papriky
2 pórky
800g oloupaných vařených brambor
600g rajčat
250g strouhaného sýra
3 lžíce sojové omáčky


Cibuli a česnek nakrájíme a podusíme na oleji, přidáme maso a opečeme. přidáme hořčici, protlak, sůl, pepř, sojovou omáčku a všechny bylinky. pórek nakrájíme na kolečka a podusíme v troše vody
a necháme odkapat. Brambory a rajčata nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme a dno vyložíme plátky brambor, posolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem. Poklademe pórkem, mletým masem a rajčaty. Posypeme sladkou paprikou, znovu poklademe plátky brambor, okořeníme a posypeme zbytkem sýra. Pečeme asi 45 minut.

Syrečková česnečka

6. listopadu 2009 v 22:38 | Jana |  Polévky
250g brambor
1 vajíčko
1 cibule
1 balíček olomouckých syrečků
1 kostka bujónu
sůl, pepř, kmín, majoránku, podravku
5 stroužků česneku
sádlo

Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na sádle, přidáme pepř, kmín, na kostičky nakrájené brambory.
Zalejeme horkou vodou, přidáme bujón,trochu podravky a vaříme dokud nejsou brambory měkké.
Potom přidáme prolisovaný česnek, majoránku a zavaříme rozšlehané vajíčko. Na talíře dáme jemně nakrájené tvarůžky a zalejeme vařící polévkou.

Krémová česnečka

6. listopadu 2009 v 22:07 | Jana |  Polévky
30g másla
60g hladké mouky
0,5 litru vody
1 kostka slepičího bujónu
sklenice sterilovaných žampionů i s nálevem(asi450g)
10 stroužků česneku
200ml smetany
1 lžíce oleje

V rozpáleném oleji rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku.Zalejeme vodou a promícháme. Přidáme kostku bujónu, žampiony i s nálevem a přivedeme k varu. Vaříme asi půl hodiny. Pak přidáme prolisovaný česnek a zjemníme smetanou. polévku už dál nevaříme. Podáváme s opečenými tousty.

Uhlířské špagety

6. listopadu 2009 v 21:44 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
150g anglické slaniny
2 vajíčka
100g strouhaného čedaru
2 dl smetany
1 lžíce oleje
sůl, pepř
balíček špaget

Špagety uvaříme a necháme odkapat.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na oleji opražíme dozlatova. V míse rozšleháme vajíčka se smetanou, strouhaným sýrem, solí a pepřem. Odkapané špagety smícháme v kastrolu se slaninou, přidáme rozšlehaná vejce se smetanou a na mírném ohni mícháme dokud vejce nezhoustnou. Ihned podáváme.

Slepované křehulky

6. listopadu 2009 v 21:17 | Jana |  Vánoční vaření a pečení
210g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 balíčky vanilkového pudinku
125g másla (můžeme nahradit rostlinným tukem)
1 vajíčko
1 lžíce citronové šťávy

dobrá zavařenina na slepování

Likérová poleva: 130g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1 lžička likéru
1 lžička rozpuštěného tuku

Mouku a prášek do pečiva prosijeme a přidáme pudinky, změklé máslo, vajíčko a citronovou šťávu.
vypracujeme vláčné těsto a necháme nejméně hodinu v ledničce. Těsto vyválíme na plát asi 3mm
silný a vykrajujeme drobné kytičky nebo jiné tvary. Plech vyložíme papírem na pečení a křehulky pečeme zvolna při 180°C dorůžova. Vychladlé slepujeme zavařeninou a přelejeme likérovou polevou. Polevu připravíme tak, že všechny přísady vymícháme a ihned použijeme.

Piškotové pralinky

6. listopadu 2009 v 20:42 | Jana |  Vánoční vaření a pečení
150g piškotů
50ml vaječného likéru
50g moučkového cukru
50g mandlí nebo lískových oříšků
75g másla
100g bílé čokolády


100g mléčné a 100g tmavé polevy

Piškoty rozdrtíme, smícháme s vaječným likérem, moučkovým cukrem, máslem a nastrouhanými mandlemi nebo oříšky. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme k ostatním přísadám.
Dobře promícháme. Menší pekáček nebo zapékací misku vyložíme pečícím papírem a hmotu rozetřeme do výšky asi 1,5 cm. Pekáček dáme do lednice. Ztuhlou pralinkovou hmotu vyklopíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Rozpustíme si postupně připravené polevy a pralinkové kostičky
namáčíme. Polovinu do mléčné a polovinu do tmavé polevy.

Krém na dorty - nesráží se

5. listopadu 2009 v 17:46 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
250ml vody
4 lžíce hladké mouky - 50 g
4 lžíce vanilkového pudinku - 40 g
2 žloutky

Do studené vody zašleháme žloutky, mouku a pudink.
Vše dobře promícháme a uvaříme jako pudink. Za stálého m íchání přivedeme k varu a odstavíme, občas promícháme. Necháme dobře vychladnout.
Než nám pudink vychladne utřeme do pěny 250g másla,(cukr ) přimícháme vychladlou pudinkovou hmotu, 1 lžičku kakaa, 1 decilitr rumu a důkladně vymícháme.
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Tento krém se nesráží, dobře drží a je dobrý.

Nepoužívám cukr, ale je možné přidat 50 - 150 g moučkového cukru, nebo jak jste zvyklí.