Únor 2010

Beránek

24. února 2010 v 20:47 | Jana |  Velikonoční vaření
Na velkou oboustranou formu.

6 vajíček
400 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
8 lžic horké vody
200 g mletých vlašských ořechů
300 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy


Žloutky, cukr, a vanilkový cukr ušleháme do pěny, postupně vmícháme horkou vodu a ořechy.
Vše dobře promícháme.
Ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta.
Nakonec do hmoty přidáme mouku a prášek do pečiva, těsto nalejeme do dobře vymazané a vysypané formy na beránka.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.
Vyklopíme, necháme vychladnout a pocukrujeme nebo polejeme polevou a ozdobíme mašlí.



Velikonoční nádivka s uzeným masem

23. února 2010 v 11:43 | Jana |  Velikonoční vaření
400g vařené uzené krkovičky
5 rohlíků
250 ml mléka
2 lžíce sekané petrželky
4 vajíčka
sůl, pepř, majoránku,
olej na vymazání formy

Maso nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy.Rohlíky nakrájíme, zalejeme mlékem a chvíli necháme stát. Potom rohlíky vymačkáme, dáme k masu a dochutíme a promícháme.
Vajíčka rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Rozšlehané žloutky přidáme k masu a promícháme.
Bílky ušleháme se lžičkou ledové vody na tuhý sníh. Sníh vmícháme do směsi a dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy upéct.
Dobře vypadá upečená ve formě na bábovku.
Pečeme na 190°C asi 30-40 minut.

Kuřecí aspik

10. února 2010 v 21:28 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 kuře
1 brokolice
1 mražená zelenina
sůl, ocet,pepř
2 plátkové želatiny

Kuře uvaříme, vychladlé maso obereme od kostí a nakrájíme na kousky.
Brokolici uvaříme v osolené vodě a vychladlou nasekáme nadrobno.
Mraženou zeleninu také uvaříme a necháme odkapat. Zeleninu a brokolici smícháme.
Ke směsi zeleniny přidáme na kousky nakrájené kuře a lehce promícháme.
Plátkovou želatinu necháme nabobtnat v 1 deci vody a pak ji zahřejeme aby se rozpustila- nesmí se vařit!!!
Nachystáme si nálev na aspik podle chuti. Sladkokyselý nebo slaný jak komu chutná.

Kuřecí pánev

6. února 2010 v 21:03 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
3 stroužky česneku
kuřecí prsa
sojovou omáčku
sůl, pepř, trochu mleté papriky

Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky, papriky na proužky a česnek nasekáme nahrubo.
Na pánev dáme trochu oleje a orestujeme cibuli a papriku.
Mezitím kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, posolíme, opepříme a poprášíme paprikou.
K orestované zelenině přidáme kuře a zprudka opečeme.
Směs podlejeme asi jedním deci vody, přidáme sojovou omáčku- asi jeden a půl lžíce a necháme dusit až maso změkne. Těsně před dokončením přidáme česnek a po 2-3 minutách odstavíme.Kdo má rád ostřejší přidá čili.
Podáváme s rýží.

Roláda pro mlsouny

6. února 2010 v 20:33 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
5 vajíček
140 g pískového cukru
150 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva


Náplň: můžeme naplnit šlehačkou, kterou ušleháme s cukrem a ztužovačem.
Můžeme použít některý z krémů z rubriky" NÁPLNĚ DO BUCHET, KOLÁČŮ, KRÉMY DO DORTŮ
atd......"


Žloutky ušleháme s polovinou cukru do pěny, z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh.
Sníh a žloutkovou pěnu smícháme. Přimícháme mouku a prášek do pečiva a vypracujeme
hladké těsto.
Pekáč vyložíme papírem na pečení, těsto rozetřeme na celou plochu pekáče.
Pečeme na 180°C asi 15 minut.
upečenou roládu překlopíme na moukou poprášenou utěrku, opatrně smotáme a necháme vychladnout.
Potom roládu rozmotáme potřeme krémem a znovu zavineme, ozdobíme dáme vychladit a můžeme podávat.


Hrnková buchta

4. února 2010 v 23:07 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka (jde nahradit vodou)
2-4 vajíčka (pokud nemáte jde i bez vajec)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku ořechů,kokosu,rozinek,máku, atd.(dá se úplně vynechat)


Všechno důkladně promícháme a nalejeme na pekáč vyložený papírem na pečení a
dáme asi na půl hodiny péct při 200°C.

Pokud potřebujeme bábovku nebo jemné řezy, tak místo 1/2 hrnku oleje dáme 1 hrnek,
1 hrnek mléka, 4 vajíčka, olej a cukr ušleháme do pěny a přidáme vajíčka. Prošleháme a
přidáme mouku a prášek do pečiva, kypřicí prášek a pokud chceme tak přidáme ořechy nebo to
co máme rádi. Naleme do bábovkové formy a pečeme asi hodinu.

Těsto je univerzální a vždy chutná.

Používám hrnek 250ml.

Výborné koblížky

4. února 2010 v 22:38 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
500 g polohrubé mouky
40 g droždí
250 ml vlažného mléka
50 g cukru krupice
2 lžíce oleje
2 žloutky
1/2 lžičky soli
20 ml rumu

Do mísy dáme droždí, cukr a trochu mléka.Necháme 15 minut kynout.
Přidáme zbytek cukru, olej, žloutky, sůl a zbytek mléka. Promícháme a přidáme mouku a rum.
Zpracujeme těsto a necháme 30 minut v teple kynout.
Lžící oddělujeme kousky těsta a zlehka uválíme kuličky, které trochu zploštíme a necháme
asi 5-10 minut dokynout a smažíme v rozpáleném oleji.
Jsou výborné a určitě nezbudou.

Polévka masovka

1. února 2010 v 0:13 | Jana |  Polévky
200 g plecka nebo kýty nakrájet na malé kostičky
5 brambor nakrájených na malé kostičky
2-3 mrkve na kostičky
kousek celeru na kostičky
2 jarní cibulky na kolečka
6 stroužků česneku
2 lžičky podravky
majoránku

Maso zprudka opečeme na oleji, přidáme brambory, mrkev, celer a cibulku.
Osolíme a přidáme podravku a vaříme asi 45 minut. Pak přidáme česnek nakrájený na plátky.
Usmažíme jíšku a polévku zahustíme, nakonec přidáme lžíci majoránky.