Březen 2010

Dortík - čoko

31. března 2010 v 21:21 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
6 vajíček
120 g cukru
100 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
20 g kakaa
1 lžička mandlové tresti

Vajíčka smícháme s cukrem a vyšleháme do husté pěny. Mouku, škrob a kakao prosijeme do ušlehané pěny a přidáme mandlovou tresť.
Dáme do formy a pečeme asi 35 - 45 minut na 180°C.
Dáme vychladit a naplníme krémem a ozdobíme.

Na tento dort jsem použila Dortovou náplň Dr. Oetker, 3 lžíce moučkového cukru a 1 želatinový ztužovač šlehačky Dr. Oetker. 
Ztužovač rozpustíme v troše vlažné vody, zašleháme do krému, který jsem připravila podle návodu na obalu.
Aby byl krém byl lepší zašlehala jsem do něj ještě půlku másla.

Dort pak ozdobila dcerka Lucinka a myslím že se jí moc povedl.




Vepřové nudličky s rýží

31. března 2010 v 21:00 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
500 g vepřové plece
2 papriky
2 cibule
půl lžičky sušeného česneku
1 kyselá okurka
10 cm pórku
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sladké papriky
1 lžička japonské sojové omáčky
sůl, pepř


Maso nakrájíme na nudličky.
Do misky dáme papriku, škrob, česnek, sůl, pepř a sojovou omáčku. Přidáme maso a promícháme.
Pak si nakrájíme papriky a cibuli na proužky, okurku na malé kostičky a pórek rozkrojíme na polovinu a nakrájíme.
Na pánev dáme trochu oleje a zeleninu orestujeme, pak přidáme maso a promícháme, osmahneme a podlejeme vodou. Necháme dusit dokud maso nezměkne. Podáváme s rýží.



Tvarohové knedlíky

24. března 2010 v 22:04 | Jana |  Bezmasá jídla
2 tvarohy ve vaničce
2 hrnky hrubé mouky
2 vajíčka
4 lžíce rozpuštěného másla
špetka soli

Tvaroh, máslo a vajíčka dobře prošleháme a přidáme mouku.
Uhněteme těsto a necháme 10 minut odpočinout.
Z těsta uválíme váleček, ten rozdělíme na stejné části, na které poklademe ovoce dle chuti, buď čerstvé nebo kompotované. Uválíme knedlíky a dáme do vroucí vody vařit. Vaříme dokud nevyplavou
na hladinu.
Podáváme posypané strouhankou, kterou spolu s máslem a moučkovým cukrem opražíme na pánvičce. Polejeme máslem.

Mohou se podávat i s tvarohem, kakaem, skořicí, nebo jak má kdo rád.


Bramborová omeleta

24. března 2010 v 21:21 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
vařené brambory
1 cibuli
1 papriku
15 dkg uzeného bůčku
3 rozšlehané vajíčka
sůl, pepř
lžíci strouhaného sýra

Na pánev dáme bůček, cibuli, papriku a zprudka opečeme. Brambory nakrájené na malé kousky
přidáme na pánev a promícháme, zalejeme rozšlehanými vajíčky. Osolíme, opepříme a posypeme
strouhaným sýrem. Necháme "zatáhnout" a pak obrátíme. Podáváme z čerstvou zeleninou nebo salátem.


Kmínový chléb

24. března 2010 v 21:04 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 kg chlebové mouky
2,5 lžičky soli
2,5 lžičky kmínu
3 lžíce octa
400 ml vlažné vody
200 ml vlažného mléka

Kvásek: do mísy dáme půl hrnku vlažné vody, lžičku cukru, lžíci hladké mouky, kostku droždí, promícháme a dáme na teplé místo asi na půl hodiny vzejít.


Do kvásku prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín, ocet, vodu a mléko. Uhněteme těsto a dáme na hodinu kynout. Pak těsto přemísíme a dáme ještě na dvacet minut kynout.
Potom těsto vyválíme do tvaru bochníku a dáme péct na 200°C půl hodiny a pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme ještě půl hodiny. Během pečení potíráme slanou vodou.







Plněné žampiony

21. března 2010 v 9:40 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
Velké žampiony (3 na porci)
1 velkou cibuli
5 stroužků česneku
200 g uzeného debrecínského boku
2 vajíčka
1/2 hrnku mléka
lžíci strouhaného sýra
2 lžíce strouhanky
sůl, pepř, sladkou papriku


Nožičky žampionů vylomíme a dáme do nádoby robota spolu s cibulí, česnekem.
Vše usekáme na jemno a dáme do mísy. Bok nakrájíme na kostky a také v robotu rozsekáme.
Suroviny smícháme a okořeníme a zahustíme strouhankou.
Sýr smícháme s mlékem a vnitřky kloboučků mlékem vytřeme, naplníme připravenou náplní.
Dáme do trouby péct na 180°C asi 20 minut a pak důkladně potřeme sýrem v mléce a dáme
ještě na 10 minut zapéct.
Podáváme s brambory a okurkou nebo salátem.



Bramborová hnízda

20. března 2010 v 21:44 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
2 velké brambory
15 dkg uzeného bůčku
1 malá cibule
3 stroužky česneku
1 vajíčko
2 žampiony
pepř, sůl, mletou papriku, trochu strouhanky

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle. bůček, cibuli, česnek a žampiony usekáme na jemno.
Vše dáme do mísy, přidáme vajíčko, ochutíme a zahustíme trochou strouhanky.
Na plech dáme hromádky hmoty a pečeme 25 minut, podáváme s okurkou nebo zeleninovým salátem,



Brokolicová se šunkou

20. března 2010 v 21:35 | Jana |  Polévky
1 brokolice
100 g šunky
kousek másla
2 kostky zeleninového bujonu
1 hrnek smetany na vaření
1 cibule
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
sůl, pepř

Brokolici 10 minut povaříme a vyjmeme s vývaru, drobné růžičky brokolice dáme stranou a zbylou brokolici dáme zpět do vývaru. Rozmixujeme a necháme 15 minut vařit.
Na pánvičce zpěníme cibuli na másle a zaprášíme moukou. Uděláme jíšku a zašleháme do polévky.
Šunku nakrájíme na kostičky, vložíme do polévky, přidáme smetanu, promícháme.
Růžičky brokolice dáme do polévky ochutíme a po 2 minutách odstavíme.


Plněné housky

20. března 2010 v 20:46 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 celozrnné pečivo Dr.Oetker
1 velkou bramboru
10 dkg uzeného bůčku
1 malá cibule
3 stroužky česneku
1 vajíčko
1 žampion
pepř, sůl, mletou papriku, trochu strouhanky


Zaděláme těsto podle návodu na krabičce, necháme ho 10 minut odpočinout.
Cibuli, česnek, žampion a uzený bůček v robotu usekáme na jemnou hmotu do které vmícháme vajíčko, koření, sůl a nahrubo nastrouhanou bramboru. Trochu zahustíme strouhankou.

Těsto rozdělíme na 6 kousků, utvoříme placky a na každou dáme hromádku náplně. Zabalíme, lehce v ruce zmáčkneme, aby byly housky pevné. Dáme na plech a pečeme 30 minut při 200°C.




Šťavnatá krkovička s kroketkami

16. března 2010 v 16:37 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
Vykostěnou krkovičku podle počtu strávníků
cibuli
papriku
žampiony
šunku nebo šunkový salám
plátkový eidam
sůl, pepř, sušený česnek

Krkovičku osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem. Dáme na rozpálený tuk a zprudka po obou stranách opečeme.
Pekáč vyložíme papírem na pečení a krkovici do něj uložíme.
Na maso naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli, papriku, žampióny, šunku a sýr.
Takto nachystané maso dáme do trouby nahřáté na 180°C a asi dvacet minut necháme zapéct.
Podáváme s kroketami a tatarkou.
Vhodné jsou i brambory nebo hranolky.

Krokety:

600 g studených vařených brambor
2 vajíčka
280 g hrubé mouky
sůl

Těsto důkladně vypracujeme a tvoříme kuličky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova.




Arabský chléb

12. března 2010 v 21:10 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
500 g hladké mouky
15 g droždí
sůl, olej, voda(asi 250-300 ml)

Připravíme si kvásek z droždí, trochy mouky a teplé vody.
Mouku a sůl zaděláme kváskem a teplou vodou, přidáme lžíci oleje.
Vody dáme tolik, aby těsto bylo tužší, pružné a hladké. Necháme dvě hodiny kynout.
Pak těsto rozdělíme na osm dílů a vypracujeme kulaté placky silné půl centimetru, poprášíme je moukou a necháme půl hodiny dokynout. Placky pečeme na 200°C deset minut. Hotový chléb je zlatý a krásně nafouknutý.

Velikonoční preclíky

12. března 2010 v 20:32 | Jana |  Velikonoční vaření
250 g hladké mouky
250 g cukru
250 g mandlí
6 žloutků
skořicový cukr na posypání


Z mouky, cukru, mletých mandlí a žloutků vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme tyčinky, které stáčíme do tvaru preclíků. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Před pečením je ničím nepotíráme a po upečení je ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.

Tmavý chléb

9. března 2010 v 21:11 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 kg žitné tmavé mouky
500 ml vlažné vody
2 dcl mléka
2,5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
100 g dýňových semínek
100 g slunečnicových loupaných semínek
3 lžíce octa
40 g droždí

Zaděláme kvásek - 1 lžičku cukru, lžíci hladké mouky, droždí a trochu střídky z včerejšího chleba, zalejeme trochou vlažné vody a dáme vzejít.
Mouku prosejeme, přidáme kvásek, a ostatní přísady a zpracujeme těsto (těsto se lepí, ale to je v pořádku).
Necháme hodinu kynout a znovu zpracujeme, toto ještě po půl hodině zopakujeme. Po dvou hodinách kynutí, vyložíme pekáč na maso papírem na pečení a těsto dáme do pekáče, potřeme osolenou vodou a dáme péct.
Pečeme na 180°C 45 - 55 minut a několikrát během pečení potíráme slanou vodou.


Chlebový dort

9. března 2010 v 20:50 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
800 g hladké mouky
400 ml vlažné vody
80 ml mléka
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce octa
40 g droždí

Do hrníčku zaděláme kvásek - 1 lžičku cukru, lžíci mouky a kvasnice, rozmícháme v troše vlažné vody.
Až kvásek vzejde zaděláme těsto a necháme ho hodinu kynout. Poté těsto znovu prohněteme a necháme ještě půl hodiny stát.
Nachystáme si dortovou formu, dno vyložíme papírem na pečení a těsto dáme do formy, potřeme slanou vodou a pečeme 45 minut. Během pečení potíráme vodou.

Korpus zarovnáme, rozkrojíme a naplníme pomazánkami podle chuti.
Ozdobíme a můžeme podávat.


Pudinkový dort

9. března 2010 v 8:59 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané

125 g másla

120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vajíčka
150 g hladké mouky
1 čokoládový pudink
1/2 prášku do pečiva
2-3 lžíce rumu

Máslo, oba cukry a rum ušleháme a pak po jednom zašleháme vajíčka.
Mouku, prášek do pečiva a pudink smícháme a opatrně zamícháme do našlehané hmoty.
Nalejeme do dortové formy a pečeme na 180°C asi 40 minut. Korpus necháme vychladit a pak ho naplníme.

Náplň:

250 ml šlehačky
50 g nutely
1 smetafix

Šlehačku smícháme s nutelou a smetafixem. Šlehačem ušleháme hladký krém, kterým potřeme korpus a přiklopíme.

Na potření:

205 ml šlehačky
1 smetafix
čokoláda na posypání

Šlehačku se smetafixem ušleháme do tuha a dort potřeme. Na závěr posypeme strouhanou čokoládou.
Další možnost je dort potřít máslovým krémem, posypat čokoládou a ozdobit podle fantazie.


dort
dort

Piškotový nepečený dort

9. března 2010 v 8:20 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
1 sáček dětských piškotů
1 velká konzerva meruněk
2 velké kelímky zakysané smetany
1 sáček dortového želé (nemusí být)


Na dno dortové formy dáme pečící papír. Dno vyložíme piškoty a na ně dáme vrstvu smetany.
Dáme další vrstvu piškotů, na piškoty nakrájené meruňky a opět smetanu, takto vrstvíme dort a
poslední vrstva budou piškoty. Takto připravený dort dáme chladit.
Kdo chce dá na vrch dortu želatinu připravenou podle návodu.
Dort necháme alespoň dvě hodiny v lednici a pak podáváme.



Oříškovo-kávový dort

7. března 2010 v 20:12 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
6 bílků
1 vanilkový cukr
220 g cukru
200 g mletých ořechů
40 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
špetka skořice

Bílky ušleháme s vanilkovým cukrem, postupně přidáváme cukr a ušleháme do tuha.
Ostatní přísady smícháme a opatrně zamícháme do bílků.
Těsto rozdělíme na pět částí a dáme postupně upéct.
Na plech dáme pečící papír na který obkreslíme kruh podle dortové formy.
Do vyznačeného kruhu rozetřeme těsto a upečeme, ihned po upečení papír s plátu těsta stáhneme.
Pečeme na 200°C asi 10 minut. takto upečeme všech pět dílů, po vychladnutí naplníme krémem.

krém:

500 ml mléka
100 g cukru
3 kávové lžičky rozpustné kávy
1 vanilkový pudink
250 g másla

Z mléka, cukru, kávy svaříme puding a vychladíme ho.Máslo vyšleháme a puding do něj zašleháme. připraveným krémem spojíme pláty těsta a dort ozdobíme.





Štika na kmíně

6. března 2010 v 22:47 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
Očištěnou štiku nakrájíme na "podkovy", pokapeme citronem, posolíme, posypeme kmínem a necháme 20 minut odležet. Na pánvi rozpálíme olej a štiku opečeme po obou stranách. Podáváme s opékanými bramborami.



Kuřecí roláda

6. března 2010 v 22:32 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 kuře
3 natvrdo uvařené vajíčka
300 g trampského cigára
100 g anglické slaniny
půlka červené papriky
sůl, pepř, sušený česnek


Kuře vykostíme. Vzniklý plát masa posolíme, posypeme sušeným česnekem a opepříme.
Maso poklademe anglickou slaninou, dále na poloviny rozkrojenými vajíčky, na proužky nakrájenou paprikou a cigárem. Roládu zavineme, zavážeme, podlejeme a dáme péct. Po upečení opatrně nakrájíme a podáváme s rýží.




Bageta s kuřecími játry a fazolkami

6. března 2010 v 22:13 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
400 g mletého masa
4 rajčata, kousek pórku
1 malou cibuli
2 malé bagety
plátkový sýr
1 balení chlazených kuřecích jater
konzerva fazolek v tomatu
sůl, kmín, pepř

Bagety rozkrojíme a vydlabeme, potřeme máslem a naplníme osoleným a opepřeným masem.
Dáme do trouby a pečeme pod alobalem asi 20 minut. Pak na bagetu dáme nakrájená rajčata a
pórek nakrájený na kolečka a poklademe proužky sýru. Dáme znovu do trouby zapéct než se sýr roztaví.
Než se upeče bageta, tak si usmažíme kuřecí játra na kmíně a cibulce. Fazolky ohřejeme.
Na talíř dáme bagetu a přidáme játra a fazolky. Ozdobíme paprikou.



Bakoňské kotlety

6. března 2010 v 21:19 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
4 kotlety bez kosti
1 cibule
100 g čerstvých nakrájených žampionů
1 lžička mleté sladké papriky
200 g kelímek zakysané smetany
60 g sádla
50 g na kostičky nakrájené slaniny
1lžíce kukuřičného škrobu
sůl a pepř
Postup:
Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme, potom kotlety vyjmeme a na dno kastrolu nasypeme nakrájenou cibuli, na cibuli nasypeme slaninu a žampiony a zaprášíme paprikou. Na tuto směs dáme kotlety a zalejeme vařící vodou. Dusíme do měkka.Kotlety vyndáme. Do misky si dáme asi deci vody a rozpustíme v ní škrob. Ke škrobu přidáme zakysanou smetanu a rozšleháme, nalejeme na vydušený základ promícháme a necháme lehce přejít varem, dochutíme. Podáváme s bramborem nebo rýží.



Ďábelské kotlety

6. března 2010 v 21:05 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
4 kotlety bez kosti
sůl, pepř, mouka na obalení
2 cibule
1 lžíce hořčice
1 kyselou okurku
1 feferonku
čtvrt lžičky "ďábelské směsi"
olej
Postup:
Kotlety osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Potom kotlety vyndáme na talíř a na výpeku z kotlet dozlatova usmažíme jednu cibuli. Až je cibule zlatá, tak kotlety vložíme zpátky a podlejeme horkou vodou a dusíme dokud kotlety nezměknou. Necháme vydusit do tuku a pak přidáme hořčici, kterou jsme rozšlehali asi v 1,5 deci vody. Přisypeme ďábelskou směs a nadrobno nakrájenou okurku, feferonku a druhou cibuli. Přivedeme k varu a asi 3-4 minuty necháme přejít varem.
Jako příloha jsou vhodné brambory, rýže nebo knedlík



smajlíci

5. března 2010 v 16:17 | Lucka


smajlíčci

5. března 2010 v 16:16 | Lucka


Bramboráky s balkánským sýrem

4. března 2010 v 21:03 | Jana |  Bezmasá jídla
600 g strouhaných brambor
6 lžic hladké mouky
200 ml zakysané smetany
200 g balkánského sýra

Nastrouhané brambory osolíme a smícháme s moukou. Těsto lejeme na rozpálenou pánev.
Po jedné straně opečeme a obrátíme.
Po obrácení na již opečenou stranu bramboráku rozetřeme balkánský sýr, který jsme rozmačkali a smíchali se zakysanou smetanou. Po opečení druhé strany dáme na talíř a podáváme se zeleninovým salátem.

Tzatziki

4. března 2010 v 20:42 | Jana |  Koření
Tzatziki jsou směs česneku, pepře, mořské soli, papriky a máty.
Tzatziki jsou nerozlučně spojeny s Řeckem - je to jogurtový salát s okurkou a kořením.

Libeček

4. března 2010 v 20:34 | Jana |  Koření
LIBEČEK

Libeček pochází z Asie. Rozšířil se po Evropě, kde roste plně v zahrádkách.

Libeček je velmi aromatická bylina, která se používá hlavně do polévek, lze ho použít i na maso,
do nádivek a při vaření brambor.
Používáme čerstvou nebo sušenou nať.

Mrkvánky

4. března 2010 v 15:27 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
500 g jemně strouhané mrkve
400 g polohrubé mouky
250 g tuku na pečení
1 prášek do pečiva

Rukama vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a dáme přes noc do lednice.
Druhý den těsto vyválíme a děláme menší šátečky, které plníme tvarohem, ořechy, marmeládou nebo jablky.
Toto těsto je vhodné i na mřížkový koláč.

Pečeme při 180°C do lehkého zhnědnutí.
Tyto šátečky dlouho vydrží a netvrdnou.

Ovocný koláč

4. března 2010 v 14:41 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
500 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
špetka soli
2 lžíce strouhanky

Těsto zpracujeme a rozetřeme na pekáč. Zaprášíme jemnou strouhankou a poklademe ovocem.
Pro lepší chuť můžeme posypat ořechy.

2 vejce
1 velká zakysaná smetana (500 g )
3 lžíce moučkového cukru

Smetanu, vajíčka a cukr dobře promícháme a připravenou směs nalejeme na ovoce.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut.

Piškotový dort - patrový

4. března 2010 v 14:05 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
Suroviny:
7 vajíček
350 g moučkového cukru
300 g polohrubé mouky
50 g mletých ořechů
7 lžic vařící vody
Postup:
Žloutky oddělíme od bílků a šleháme s vařící vodou do pěny.
Po částech zašleháme cukr a ještě asi dvě minuty šleháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou.
Nakonec přidáme mouku a opatrně promícháme. Dvě formy vymažeme, dna vyložíme papírem na pečení a těsto do forem nalejeme.
Pečeme na 180 - 200°C asi 45 minut.
Po upečení rozkrojíme a naplníme.

KRÉM

900 ml mléka
3 pudinky
200 - 240 g moučkového cukru
540 g másla

Mléko svaříme s pudinkem a necháme dobře vychladit. Do vychlazeného krému vmícháme cukr a máslo. Ušleháme do hladka a
můžeme plnit a zdobit.
Zdobíme podle vlastní fantazie.