Duben 2010

Smažená uzená kýta

27. dubna 2010 v 21:23 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
Uzená kýta
vajíčko
strouhanka

Uzené naporcujeme a namočíme do vajíčka a obalíme ve strouhance.
(neobaluji v trojobalu, vynechávám mouku - řízky jsou křupavé a dobré, kdo chce použije klasický
trojobal)
Usmažíme na oleji a podáváme s bramborami, nebo bramborovou kaší.


Květákovo-mrkvové karbanátky

27. dubna 2010 v 20:48 | Jana |  Bezmasá jídla
1 menší květák
1 kg mrkve
1 lžička majoránky
1/4 lžičky koření na grilovanou zeleninu
2 - 3 stroužky česneku
2 vajíčka 
sůl, pepř
asi 3/4 hrnku chlebové strouhanky


Na obalení
rozšleháme 1 lžičku škrobu, špetku soli a vajíčko
kukuřičné lupínky


Květák a mrkev uvaříme, necháme trochu vychladnout a ještě teplé rozmačkáme vidličkou.
Do rozmačkané zeleniny dáme koření, vajíčka a strouhanku. (Směs nesmí být moc tuhá )
Na karbanátek bereme směs asi velikosti golfového míčku, rukou namočíme do vajíčka (vidličkou bychom si karbanátek roztrhli, protože směs je vláčná).
Dále dáme do kukuřičných lupínků a zlehka přimáčkneme.
Smažíme na oleji.
Podáváme s bramborami.




Smetanovo - máslová žemlovka

22. dubna 2010 v 9:36 | Jana |  Bezmasá jídla
6 - 8 rohlíků nakrájíme na tenká kolečka ( 2-3 mm je to nutné pro výslednou chuť)
7 jablek nastrouhaných na hrubém sruhadle
100 - 150 g mletých vlašských ořechů
1 kelímek 30% smetany na šlehání
1 vajíčko
250 g másla
skořice, cukr

 Dvě třetiny másla nakrájíme na plátky a zbytek dáme rozpustit. 
Pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou.
Poklademe nakrájenými rohlíky, na rohlíky dáme vrstvu strouhaných jablek, posypeme mletými ořechy,  cukrem, poklademe plátky másla a posypeme skořicí.
Znovu dáme vrstvu rohlíků, jablek, cukru, másla a skořice a nakonec další vrstva rohlíků. 
Ořechy dávám jen do první vrstvy.

Do rozpuštěného másla vmícháme smetanu a vajíčko a směs prošleháme vidličkou, potom
připravenou žemlovku polejeme touto směsí a dáme péct na 200°C dvacet minut a potom teplotu snížíme na 175°C a dopečeme. Když je žemlovka hotová mají rohlíky zlatavou barvu. Porce na talíři pocukrujeme, můžeme podávat se šlehačkou.





Čočka na kyselo

22. dubna 2010 v 9:08 | Jana |  Bezmasá jídla
300 g čočky
sůl, ocet, olej
1 lžíce hladké mouky
2 cibule

Do studené vody namočíme čočku a necháme dvě hodiny stát. Potom ji uvaříme. Když je čočka téměř měkká, tak na pánev dáme olej a polovinu nakrájené cibule.
Necháme cibuli zesklovatět a zaprášíme moukou, usmažíme  a přidáme k čočce a krátce povaříme.
Ochutíme solí a octem.
Zbytek cibule usmažíme a použijeme na přelití čočky.
Podáváme s natvrdo uvařeným vajíčkem, opečeným párkem a chlebem.


Boloňské filé k těstovinám

22. dubna 2010 v 7:59 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 kg aljašské tresky
1 konzerva loupaných rajčat (400g)
1 sklenice boloňské omáčky (350 g)
1 cibule
sůl, pepř, sušený česnek
1/2 lžičky worcesterské omáčky


Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji, přidáme nasekaná rajčata i s nálevem a boloňskou omáčkou.
Na mírném ohni necháme vařit a nakrájíme si filé na nudličky. Nakrájené filé vložíme do omáčky a asi 30 minut vaříme. Potom dochutíme worcestrem, solí, pepřem a česnekem ten je nejlépe použít sušený v mlýnku - je voňavý a nepřerazí nám chuť ryb.
Kdo má rád omáčky k těstovinám ostřejší tak může přidat čili.


Pomazánka z filé

22. dubna 2010 v 7:39 | Jana |  Pomazánky a saláty
4 kousky filé
1 lžíce kečupu
1 lžíce papriky
1 větší kyselá okurka
3 lžíce oleje
30 g másla
šťáva z poloviny citronu
sůl

Filé uvaříme v osolené vodě a necháme ve vývaru vychladnout.
Do mísy robota dáme filé, okurku, kečup, hořčici a trošku soli a důkladně rozmixujeme.
Potom do vzniklé hmoty po částech přiléváme olej a nakonec máslo a citronovou šťávu.
Promixujeme a dochutíme.

Do varianty pro dospělé přidáme pepř a jednu sušenou čili papričku.


Lilková pomazánka

22. dubna 2010 v 7:12 | Jana |  Pomazánky a saláty
2 malé lilky
2 rajčata
1 menší cibule
1 stroužek česneku
5 lžic oleje
sůl, pepř, šťáva s půlky citronu

Lilky oloupeme, podlejeme vodou a dáme na 30 minut péct při 180°C. Nesolíme!!
Po upečení vyloupneme semena - jde to snadno. Lilky vložíme do robota a sekacím nožem rozmělníme. Po částech přiléváme olej.
Potom přidáme na čtvrtiny překrájenou cibuli, spařená a oloupaná rajčata a česnek. Vše rozsekáme na jemnou kaši. Nakonec pomazánku opepříme, osolíme a vmícháme citronovou šťávu.
Dáme vychladit a podáváme s pečivem.
Pomazánka je pikantní a není vhodná pro děti.



Sojové kostky s cottage sýrem

19. dubna 2010 v 9:16 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
2 balíčky sojových kostek
1 kostka zeleninového bujónu
1 paprika
1cibule
3 rajčata
150 g žampionů
1 lžíce indické sojové omáčky
1 lžička worcestrové omáčky
1/2 lžičky koření na čínu
1 cottage sýr
1/2 škrobu
sůl, pepř, sušený česnek

rýže a čerstvá jemně nastrouhaná mrkev


Soju 15 minut povaříme v bujónu a přecedíme.
Na velkou pánev nebo wok dáme na nudličky nakrájenou cibuli, papriku, rajčata, na plátky nakrájené žampiony a 5 minut restujeme , podlijeme trochou vody a dusíme.
Sojové kostky překrájíme na menší kousky, aby dobře nasákly chuť ostatních přísad.
Dáme do pánve, promícháme. Přidáme sojovou i worcestrovou omáčku, koření, sůl, pepř a necháme 15 minut dusit. Podle potřeby podlejeme, 
Nakonec ochutíme sušeným česnekem. Škrob rozmícháme v trošce vody a přilijeme do pánve, přidáme sýr cottage, promícháme a  necháme ještě 10 minut probublat.
Jako přílohu uvaříme rýži a zamícháme do ní jemně strouhanou mrkev, která nám krásně podtrhne chuť pokrmu.


Bramboračka

19. dubna 2010 v 8:43 | Jana |  Polévky
4 brambory nakrájené na malé kostičky
150 g uzeného
kousek špeku
1 lžíce majoránky
sůl, pepř,
1-2 stroužky česneku
1 lžička vegety
1 lžička hladké mouky


Na oleji rozškvaříme špek, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, zaprášíme moukou.
Lehce osmažíme a zalejeme vodou. Osolíme,opepříme a přidáme vegetu.  Přisypeme nakrájené brambory a vaříme dokud brambory nejsou měkké. Nakonec prolisujeme česnek, a majoránku a necháme probublat a hotovo.


Smažený lilek

19. dubna 2010 v 8:27 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 lilek
sůl
1 vajíčko
strouhanku

Lilek oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a dáme na mřížku nebo cedník. Lilek nám pustí vodu a s ní i hořkost.
Pak lilek lehce osušíme ubrouskem a obalíme.
Namočíme do vajíčka a obalíme strouhankou. (Nepoužívám trojbal, vynechám mouku a obaluji jen ve vajíčku a strouhance. Řízečky jsou pak křupavější.)
Lilek usmažíme do zlatova a podáváme s bramborami.

     

Jablkový štrůdl DIA

12. dubna 2010 v 7:41 | Jana |  DIA něco pro diabetiky
150 g hladké mouky
2 lžíce oleje
špetka soli
citronová šťáva( pár kapek)
trochu vlažné vody

Vypracujeme těsto a necháme odpočinout 15 -20 minut.

Připravíme náplň.

200 g nahrubo nastrouhaných jablek
trochu citronové kůry
200 g tvarohu
1/2 lžičky tekutého sladidla
20 g nasekaných mandlí
 skořice
na potření lžíce neslazeného kondenzovaného mléka

Těsto rozválíme.
Tvaroh rozmícháme s jablky, sladidlem, skořicí, citronovou kůrou a mandlemi.
Těsto potřeme náplní a zavineme štrůdl. Potřeme kondenzovaným mlékem nebo vodou. Pečeme asi 30 - 40 minut při 200 °C.

Květáková polévka

12. dubna 2010 v 7:26 | Jana |  Polévky
1 menší květák
1 kostku zeleninového bujónu
sůl, sušenou petržel
1 lžíce dětské krupice

Květák rozebereme na kousky a dáme vařit. Do hrnce přidáme bujón a sůl, až je květák uvařený
přisypeme vrchovatou lžíci dětské krupice a zamícháme necháme pět minut probublat a do polévky přidáme lžičku sušené petržele. Dochutíme.


Jidáše

11. dubna 2010 v 23:19 | Jana - podle micry75 |  Velikonoční vaření
Suroviny:
Polohrubá mouka 1kg,
droždí 30g,
mléko vlažné 250ml i více,
máslo 120g,
cukr krupice 100g,
žloutky 2,
sůl.
Vejce 1ks na potření,
máslo na vymazání plechu(pečící papír),
tekutý med.


Postup:
Z trochy mléka,mouky,lžičky cukru a droždí připravíme kvásek,který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli,přidáme máslo a žloutky utřené do pěny,podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
Z těsta si nakrájíme kousky,zakulatíme,uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček),asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů,nebo do esíček uzlů,kuřátek,...
Klademe je na pomaštěný plech nebo na peč.papír,necháme ještě mírně vykynout,potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem.Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem.
Z této várky je asi 45-50ks-samozřejmě záleží jen na vás jak velké budete dělat-nám to vyhovuje takto.

Recept je zveřejněn se souhlasem autorky.http://www.toprecepty.cz/recept/4531-velikonocni-jidase/
Vyzkoušela jsem jidáše a jsou moc dobré.


Plněná sekaná

11. dubna 2010 v 23:10 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
500 g mletého vepřového masa
2 šunkové klobásy
parikáš
1 cibuli
1 vajíčko
2 lžíce strouhanky
sůl, pepř, majoránku

Mleté maso, vajíčko, strouhanku a koření promícháme a na pečící papír rozprostřeme část mletého masa. Na maso poklademe kolečka paprikáše, na osminky nakrájenou cibuli a klobásy. Zakryjeme zbylou částí masa a utvoříme sekanou. Dáme do trouby a pečeme na 180°C asi hodinu. Podáváme s vařenými bramborami.


Fazolky na kyselo

11. dubna 2010 v 21:34 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
300 g fazolkových lusků
1 zakysanou smetanu
2 lžíce hladké mouky
ocet, sůl, cukr
vařená vajíčka, nebo vařené maso

Fazolky uvaříme, zahustíme moukou promíchanou se zakysanou smetanou a prošleháme.
Okyselíme trochou octa, přidáme 2 lžičky cukru, sůl  a prohřejeme. Dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo bramborami a vařenými vejci nebo vařeným masem.



Špenát s vajíčkem

11. dubna 2010 v 21:22 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
Špenát - čerstvý nebo mražený
2 vajíčka
4 vajíčka natvrdo
smetanu
4 stroužky česneku
sůl, pepř
1 cibuli

Dáme vařit špenát, až je uvařený přidáme vajíčka rozšlehaná ve smetaně a vmícháme do špenátu, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a usmaženou cibulku.
Prohřejeme a podáváme s bramborami a vařenými vejci.


Smažený květák

11. dubna 2010 v 21:00 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 květák
1 vajíčko
strouhanka
sůl

Květák uvaříme v osolené vodě, ocedíme a necháme trochu prochladnout.
Potom rozšleháme vajíčko s 1 lžičkou mouky a květák namočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance.Podáváme s brambory.


Slepice v mléčné omáčce

11. dubna 2010 v 20:45 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 slepice
1 cibule
1 litr plnotučného mléka
2 lžíce hladké mouky

Slepici dáme vařit. Nepoužíváme žádné koření jen sůl.
Až je slepice uvařená, tak si do kastrolu dáme trochu oleje a usmažíme nakrájenou cibulku, zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku.
Rozředíme částí vývaru  a dolejeme mlékem. na mírném ohni provaříme - mícháme aby se nám omáčka nepřipálila.
Ochutíme solí a troškou maggi a podáváme s knedlíkem.


Polévka s knedlíčky s mletého masa

11. dubna 2010 v 15:29 | Jana |  Polévky
250 g mletého masa
1 cibule
vegeta nebo masox
hrst mražené zeleniny na čínu
nové koření, celý pepř
1 vajíčko
2 lžíce strouhanky
1 vrchovatá lžička hladké mouky
majoránka
2 stroužky česneku

Mleté maso smícháme s vajíčkem, strouhankou, hladkou moukou, prolisovaným česnekem, majoránkou a osolíme.
Tvoříme knedlíčky velikosti vlašského ořechu.
Do hrnce dáme olej, zpěníme na něm cibulku a přidáme mraženou zeleninu, orestujeme.
Zalejeme vodou, přidáme vegetu nebo masox, a koření.  Přivedeme k varu a do vroucí polévky dáme připravené knedlíčky. 
Vaříme ještě 30 minut a dochutíme.
Podáváme s nudlemi.


Camembert v alobalu

11. dubna 2010 v 15:01 | Jana |  Bezmasá jídla
4 ks camembertu
4 látky anglické nebo uzeného bůčku
6 plátků šunky
100 g vysočiny
koření na grilovaný sýr
pro dospělé čerstvě mleté čili

čerstvou zeleninu


Nachystáme si alobal.
Camembert rozkrojíme a na alobal položíme kolečko šunky, na šunku polovinu camembertu. Plátek anglické položíme na sýr a přiklopíme druhou částí sýra, položíme na vrch další kolečko šunky a kolečko vysočiny. Zabalíme do alobalu. Toto je varianta pro děti.
Pro dospělé dáme na alobal vysočinu, polovinu sýra na sýr položíme
anglickou, posypeme kořením a kdo má rád přidá čili. Přiklopíme druhou částí sýra, znovu okořeníme, poklademe vysočinou, zabalíme do alobalu a všechny takto připravené sýry dáme do trouby vyhřáté na 250 °C a po 5 minutách snížíme teplotu na 200 °C, sýr je hotový asi za 20 minut.

Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.




dort - podle receptu na piškotový dort

4. dubna 2010 v 20:35 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
Dort je upečený podle zde uvedeného receptu na piškotový dort, ozdobený je marcipánem.

Krém: 450 ml mléka 
           2 vanilkové pudinky
           1 lžíce rumu
           2 lžíce cukru (nemáme rádi moc sladké krémy, kdo chce přisladí víc)
           250 g másla

Uvaříme pudink, vychladíme, zašleháme máslo a rum. 

Ozdobíme podle své fantazie.



            

Kachna s jablky a cibulí

4. dubna 2010 v 20:23 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 kachna
4 na kousky nakrájená jablka
4 na osminky nakrájené cibule
kmín, sůl

Kachnu omyjeme osolíme i uvnitř a nacpeme ji jablky smíchanými s cibulí. Podlejeme sklenicí vody a dáme péct. Podáváme s knedlíkem a zelím.




Aspik

1. dubna 2010 v 22:06 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 plátková želatina
1 balíček 350 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
100 g šunky
100 g junioru
100 g gothaje v celku
10 vajíček uvařených na tvrdo
majonézu
sůl, pepř

Zeleninu uvaříme a necháme vychladit. Junior nastrouháme na hrubém struhadle, nasekáme na drobno 4 vajíčka, přidáme uvařenou zeleninu, majonézu, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet.
Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií.
Rozpustíme si želatinu podle návodu a trochu nalejeme na dno formy. Dáme na chvilku do mrazáku, aby rychle ztuhla a mezitím si z gothaje vykrájíme srdíčka. Na lehce ztuhlou želatinu dáme srdíčka, zakryjeme šunkou a boky vyložíme půlkami vajíček.
Zbylou želatinu najeme do připraveného salátu, promícháme a salát dáme opatrně do formy, pak dáme aspik do lednice ztuhnout.