Květen 2010

Tvarohová, maková, ořechová náplň

28. května 2010 v 20:22 | Jana |  Náplně do buchet, koláčů, krémy do dortů, na lepení cukroví, atd.
2 tvarohy
moučkový cukr podle chuti
1 žloutek

Všechno důkladně promícháme a plníme koláče nebo buchty.


1/2 hrnku máku
3/4 hrnku mléka
cukr podle chuti

Mák, cukr a mléko svaříme a dáme vychladit.


5 lžic mletých ořechů
4 lžíce cukru
1 lžíce strouhanky
trochu mléka
skořice

Cukr pokropíme vodou a svaříme do pěny, potom přidáme ořechy, mléko, strouhanku a skořici.

Jemné koláče

28. května 2010 v 20:07 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
1 kg polohrubé mouky (lze použít i hladkou)
200 g pískového cukru
200 g tuku - nejlépe se hodí Zlatá haná
1 celé vejce a 1 žloutek
1 kostka droždí
500 ml mléka
1 lžička sušené citronové kůry
2 vanilkové cukry
1 lžička rumového aroma

Do hrníčku odlejeme trochu mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme trošku mouky a cukru a 
necháme v teple vzejít.
Mezitím než kvasnice vzejdou, dáme do mísy prosátou mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkové cukry, rumové aroma, vajíčka a promícháme. 
Mléko a tuk dáme do kastrůlku a pomalu necháme rozpustit. Necháme trochu zchladnout a nalejeme
k mouce do mísy a promícháme. ( Mléko a tuk dávám k mouce teplé tak, aby bylo dost teplé, ale 
nepálilo na prst). Do takto teplé směsi nalejeme kvasnice a důkladně promícháme.
Těsto musí být vláčné a nesmí lepit.
Já dávám těsto kynout do trouby ohřáté asi na 40°C. Po hodině těsto prohněteme a necháme 
znovu kynout. 
Po vykynutí odkrajujeme těsto polévkovou lžící kousky těsta, které v ruce zpracujeme na placku a 
plníme náplní.
Naplněné koláče klademe na pekáč vyložený papírem na pečení.
Doprostřed koláče uděláme důlek a naplníme, například tvarohem, marmeládou, povidly, ......
Před pečením koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15 - 20 minut. Po upečení koláče potřeme rozpuštěným máslem.

Koláče plníme různými náplněmi, například, tvarohem, mákem, ořechy, atd,..............

Náplně jsou v rubrice NÁPLNĚ DO BUCHET,........

                          .

Sacher - kytara

26. května 2010 v 18:14 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
 na těsto: 300g hladké mouky
300g másla (jde i margarín)
150g moučkového cukru-do těsta
150g moučkového cukru-do bílků
2 balíček vanilkového cukru
300g hořké čokolády
12 vajec (potřebujeme 2 celá a 4 oddělíme žloutky od bílků)
40g kakaa (nejlepší je Holandské to je pak dort voňavý a chutná skvěle)
2 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva
na náplň: 250 - 400g dobré meruňkové marmelády (podle chuti)
poleva : čokoláda na vaření nebo tmavá hotová poleva

Těsto :
1.čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout
2.máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr, vychladlou čokoládu,
4 celá vejce a 8 žloutky-dobře prošleháme v hladkou hmotu a začneme přidávat mouku
smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Hladké těsto necháme stát a ušleháme
bílky s cukrem v tuhý sníh. Sníh vmícháme do těsta. Těsto dáme do formy v případě kytary na dva pekáče
 a pečeme asi 45 -55 minut,  
 při 170stupních v el. troubě.(150 stupňů v horkovzdušné a stupeň 2-3 v plynové)
Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, přiklopíme. povrch dortu potřeme
zbylou marmeládou a potřeme čokoládovou polevou. Necháme vychladit a krájíme nožem
 namáčeným v horké vodě aby nám nepopraskala čokoládová poleva.

Mám vyzkoušeno,že je lepší dort péct na 170 asi 30minut a pak dopékat na 150 a
špejlí odzkoušet propečení.
Výborně chutná i s krémovou náplní.





Fotky ZOO Lešná

23. května 2010 v 23:25 | Jana |  Výlety
















Sekaná pečená v srnčím hřbetu

23. května 2010 v 21:58 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 kg mletého masa
2 šunkové klobásy
3 navlhčené rohlíky
4 vajíčka
2 papriky
6 plátků anglické slaniny
sůl, pepř, lžička koření na mletá masa

Maso, koření, 1 vajíčko a rohlíky smícháme. Srnčí hřbet vyložíme alobalem a polovinu masa dáme 
do formy. Na maso položíme na poloviny rozkrojenou papriku, na papriku oloupané klobásy.
Dále usmažíme zbylá tři vajíčka a rovnoměrně rozetřeme na klobásy.
Poklademe rozkrojenou paprikou a na papriku dáme plátky anglické. Vše zakryjeme druhou polovinou masa. Přikryjeme alobalem a pečeme na 180°C asi hodinu pak alobal  odděláme, aby sekaná dostala zlatou barvu.
Podáváme s bramborem  nebo chlebem.



Dobrota s tvarohem

23. května 2010 v 21:09 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
těsto:

2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru krupice
3/4 prášku do pečiva

150 g nastrouhaného másla 

náplň:

2 vaničky tvarohu
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 lžíce granka
300 ml mléka

Polovinu másla nastrouháme na pekáč vyložený papírem.

Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Polovinu směsi nasypeme rovnoměrně na máslo.

Tvaroh, cukr, kakao, pudink, vanilkový cukr a mléko rozšleháme, tak aby vznikla řidší hmota.
Tuto tvarohovou směs nalejeme na mouku a zasypeme zbylou moukou.
na mouku nastrouháme nebo na plátky nakrájíme druhou polovinu másla.
Pečeme na 170°C asi 45 minut.


králík na cibuli s tymiánem

18. května 2010 v 20:57 | Jana |  Co zas dneska k obědu?
1 králík
6 cibulí
1 celý česnek
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
půl lžičky tymiánu
sůl
100 g anglické slaniny

Králíka naporcujeme, posolíme a necháme 30 minut odležet.
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka a poklademe na celé dno pekáče.
Králíka položíme na cibuli a poklademe zbylou cibulí. Česnek oloupeme, pokrájíme a posypeme jím porce králíka.
Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a poklademe na králíka.
Nakonec přidáme celý pepř, nové koření a posypeme tymiánem.
Podlejeme asi 150 ml vody a dáme péct na 180°C, občas králíka polejeme výpekem.
Pečeme do změknutí masa 1 až 1 a 1/2 hodiny.
Podáváme s bramborami, nebo s chlebem a okurkou.



Okaté koláče i v DIA variantě

18. května 2010 v 14:17 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
Počet porcí (kusů):
35 koláčků
Doba přípravy:
celkem asi hodinu
Suroviny:
225 g omegy
175 g hladké mouky
175 g polohrubé mouky
1 vajíčko + 1 žloutek
3-4 lžíce studeného mléka
2 lžíce pískového cukru
30 g droždí
špetka soli

Tvarohová nádivka

180 g tvarohu
1 vajíčko
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
(DIA - náhrada -1 lžíce sladidla CUKREN )
1 a 1/2 lžíce mléka
1 lžíce vanilkového pudinku
2 kapky rumového aroma

Povidlová nádivka

2 lžíce povidel
( DIA - náhrada - dia povidla nebo DIA marmeláda)
2 lžíce mletých piškotů

Na ozdobu

mandle, moučkový cukr
( DIA - náhrada - sladidlo Irbis sweet)
Postup:
1. povidla smícháme s piškoty a dáme stranou

2. pudinkový prášek smícháme s mlékem, rozšleháme.
Vajíčko smícháme s rumovým aroma a tvarohem, přidáme cukr a 
zapracujeme rozmíchaný pudink. Necháme odležet.

3. Obě mouky smícháme, prosejeme na vál a přidáme cukr a špetku
soli a promícháme.
Na mouku rozdrobíme droždí, přilejeme mléko s rozšlehaným
vajíčkem a žloutkem. Nakonec nastrouháme tuk na hrubém 
struhadle a vypracujeme hladké těsto.
Část těsta si necháme na vále a zbytek dáme do lednice, aby 
nám těsto nekynulo. 

Z těsta bereme malé kousky a tvoříme kuličky, které klademe 
na plech vyložený papírem. Pomocí malé skleničky (používám
štamprličku) těsto zploštíme, aby okraje byly vyšší.
Naplníme tvarohem, ozdobíme povidly a mandlí a potřeme 
rozšlehaným vajíčkem. Takto postupně zpracujeme celé těsto.

Pečeme na 180°C asi 10 - 15 minut - podle trouby. 

Celá dávka koláčů má 474 g sachridů.
Poznámka:
Zdroj Žena a kuchyně



Hrnková buchta s piškoty

16. května 2010 v 22:10 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
3/4 hrnku oleje
1 hrnek mléka 
2-4 vajíčka 
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
piškoty
meruňkovou marmeládu
2 lžičky rozpustné kávy bez kofeinu
2 lžíce kapučína


Všechno důkladně promícháme a nalejeme na pekáč vyložený papírem na pečení.
Piškoty slepíme meruňkovou marmeládou.
Kapučíno smícháme s rozpustnou kávou a zalejeme horkou vodou, promícháme a piškoty po jednom
dáme na lžičku a namočíme v kapučínu a dáme na připravené těsto.
Takto připravenou buchtu dáme péct na 180°C asi 30 minut.



Hanácké vdolky - s pořadu Babicovy dobroty

3. května 2010 v 21:34 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
600 g polohrubé mouky
250 ml mléka
3 žloutky
3/4 balíčku kvasnic
4 lžíce cukru
200 g másla
1 lžička soli

Mouku smícháme se solí, přidáme žloutky, cukr rozpustíme ve vlažném mléce a přidáme do  mísy spolu s rozpuštěným máslem. Nakonec kvásek a zaděláme těsto, které po zamíchání v míse ještě prohněteme na vále a dáme zpět do mísy vykynout.

Nádivka

1 tvaroh
kůra z půlky citronu
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
1 vejce
rozinky naložené v rumu

Všechny suroviny smícháme a necháme odležet.

Drobenka

120 g másla
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový cukr

Vykynuté těsto rozdělíme na dvacet dílků, naplníme tvarohovou náplní a uzavřeme, dáme na plech a skleničkou utvoříme v koláči důlek na povidla.
Posypeme drobenkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme na 200°C 10 - 15 minut. Po upečení koláče pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme i kraje koláčů, pocukrujeme.
Koláče jsou výborné a s těstem se velice dobře pracuje.

Recept je z Babicových dobrot od paní D. Handerkové


Rychlý koláč

1. května 2010 v 15:37 | Jana podle receptu "kedlubny" |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané

1 hrnek ( 200 ml) hladké mouky
1 hrnek hrubé mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
3/4 hrnku oleje
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
plechovka mandarinek nebo meruněk
kokos

Všechny ingredience (kromě ovoce)zamícháme, vznikne hustější těto, vlijeme na vymazaný kulatý plech (průměr 26 cm), poklademe mandarinky , posypeme kokosem a dáme péct, plynová trouba cca 20 minut. Elektrická na 200°C asi 40 minut.

Tento recept je zveřejněn se souhlasem autorky http://www.toprecepty.cz/recept/4261-rychly-kolac-k-poobedove-kave/