Červen 2010

Paneer - indický sýr

21. června 2010 v 9:15 | Jana |  Snídaně, svačiny a večeře
1 litr plnotučného mléka
4-5 lžic čerstvé citronové šťávy

Mléko nalejeme do kastrolu a prudce zahřejeme - nesmí se začít vařit.
Potom k mléku přidáme 3 lžíce citronové šťávy a za stálého míchání pomalu zahříváme.
Mléko začne houstnout.
Když se začne srážet, tak plamen stáhneme na minimum a stále mícháme.
Přidáme zbytek šťávy a mícháme až se mléko oddělí od vody. Potom odstavíme a přecedíme .
Do sítka dáme tenké plátýnko a mléko na něm přecedíme, zlehka vymačkáme a pověsíme, aby přebytečná voda odkapala.

PANEER je indický sýr, podobný tvarohu, ale je pevný a dá se krájet.
V lednici vydrží 14 dní. Moc nám chutná určitě vyzkoušejte. Dovolím si poznamenat, že michsamant
má spoustu bezvadných receptů a hlavně jsou neokoukané. 

Hrudka na fotce je ze dvou litrů mléka.


Recept je uveřejněn se souhlasem  autorky michsamant   




Kynutý nekynutý rebarborový koláč

21. června 2010 v 8:37 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
Suroviny:
Mouka hladká 500g,
Hera 250g,
cukr kostka 10ks,
vejce 1ks,
žloutek 1ks,
droždí čerstvé 1ks(42g),
mléko 250ml,
sůl špetka.
Bílek na pomazání koláčů.
Žmolenka-hrubá mouka,cukr krupice,máslo.
Náplně-tvarohová,maková,jablečná,marmeláda,ovoce,..

Čtvrt dávky:125g mouky,1/4Hery,2,5 kostky cukru,1vejce,1/4droždí,sůl špetka,mléko 62ml.

Z poloviční dávky těsta jsou 3 velké plechy koláčků,
ze čtvrt dávky(tam dávám jen 1 vejce a žloutek už ne) 1 koláč do kulaté formy-průměr 31cm,nebo 1a1/2 velkého plechu koláčků.

Postup:
Do mísy vsypeme prosátou mouku,doprostřed uděláme důlek,dáme kostkový cukr,vlažné mléko,droždí a necháme 5min.stát.Pak přidáme vejce,žloutek,špetku soli a změklou(ne tekutou)Heru.Zaděláme těsto(je li řidší dohustíme trochou mouky)a ihned zpracujeme na velký plech nebo na malé koláčky.Plníme nádivkou nebo ovocem,okraje potřeme bílkem,sypeme žmolenkou a pečeme v horké troubě(175-180°C) do zlatova.


Koláč jsem pekla z celé dávky, potřela jsem ho velkou zakysanou smetanou smíchanou s tvarohem. Posypala jsem ho na kostičky pokráje no rebarborou, kterou jsem na 2 hodiny dala do misky, posypala krupicovým cukrem a zalila šťávou s pomeranče, promíchala a nechala stát.
Po dvou hodinách jsem posypala koláč a pokladla jsem na vrch jahody a banány. Viz foto. 



Tento recept je naprosto úžasný, koláč je jemný, vláčný a moc dobrý.
Recept je uveřejněn se souhlasem autorky,  mirca75





Polévka z vepřové konzervy

19. června 2010 v 21:12 | Jana |  Polévky
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
2 lžičky vegety
sůl, pepř
1 vepřová konzerva nakrájená na malé kostičky


Do hrnce dáme vařit vodu, vegetu, sůl, pepř a nastrouhanou mrkev.
Povaříme a přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso z konzervy.
Povaříme ještě asi 10 minut, dochutíme a podáváme s nudlemi.



Hrníčkové knedlíky z hladké mouky

13. června 2010 v 22:12 | Jana |  Bezmasá jídla
Suroviny:

1.5 hrnku hladke mouky, 1.5 hrnku mleka, 1 vejce, 4-5 platku toastoveho chleba (nebo jineho peciva), spetka soli, lnene seminko nebo bylinky


Postup:

Hladkou mouku, mleko, spetku soli a vejce smichame, pridame pokrajeny toastovy chleb (nebo pecivo), prisypeme lnene seminko nebo drobne pokrajene bylinky a nechame chvili stat. Mezitim si vymazeme hrnicky maslem, pote naplnime smesi do 3/4, dame do velkeho hrnce a prilijeme vodu, ktera by mela sahat do 1/3 hrnku. Varime 25-30 minut.

Tento recept je od Lucasinky, jsou moc dobré a můžu je všem doporučit:



Bramborovo-tvarohové knedlíky s broskvemi

6. června 2010 v 14:09 | Jana |  Bezmasá jídla
400 g bramborového těsta v prášku
500 g tvarohu
1 vajíčko
200 ml mléka

Suroviny zpracujeme v těsto. Necháme asi 3 minuty ležet, mezitím si nakrájíme na kousky kompotované broskve.
Z těsta bereme kousky uděláme placku doprostřed dáme broskev, vyválíme knedlík a dáme na tác.
Z těsta je asi 16 - 20 knedlíků podle toho jak velké je děláme.
Vaříme 15 - 20 minut.
Podáváme polité máslem. Posypeme kakaem, cukrem, nebo mákem, opraženou strouhankou, atd......