Červenec 2010

Císařské řezy

25. července 2010 v 20:16 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
100 g polohrubé mouky
80 g hladké mouky
Vrchovatou lžíci kakaa
200 g krupicového cukru
6 vajíček
3 lžíce slunečnicového oleje
3 lžíce vlažné vody
špetka soli

Ořechová nádivka: 200g ořechů, 100 g moučkového cukru a trochu mléka ( asi 60 - 70 ml)
                               přivedeme k varu a odstavíme.

Krém: 250 ml mléka
           80 g moučkového cukru
           80 g polohrubé mouky
           250 g másla
           2 vanilkové cukry
           60 g 100 % tuku
           150 g čokolády na vaření

Mouku nasypeme do mléka a uvaříme kaši, až je hustá odstavíme ji a zamícháme do kaše vanilkové cukry a nastrouhaný 100 % tuk. Mícháme tak dlouho dokud se vše nespojí v hladkou hmotu. Vychladíme. Máslo a cukr ušleháme do pěny a po částech do másla zašleháme připravenou kaši. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a částečně zchladíme. Teplou ji zašleháme do krému a na půl hodiny necháme stát.


Těsto:
Bílky oddělíme od bílků a se špetkou soli ušleháme sníh. Až je sníh napůl ušlehaný přidáme cukr a došleháme. Potom do sněhu zašleháme žloutky, olej a a vodu. Až se směs spojí, tak do ní prosijeme mouku a kakao. Promícháme a nalejeme na pekáč vyložený papírem na pečení.
Pečeme na 180°C 15 minut. Dáme vychladit a podélně rozřežeme na tři pruhy.

Potřeme ořechovou nádivkou a na nádivku natřeme krém, to opakujeme i na druhý pruh těsta.
Přiklopíme posledním pruhem těsta a celé potřeme krémem. Boky posypeme mletými ořechy a ozdobíme. Můžeme také místo krému potřít čokoládovou polevou a ozdobit šlehačkou.



Letní dortík

21. července 2010 v 20:51 | Jana |  Moučníky, dorty, zákusky a dobroty-sladké i slané
2 zakysané smetany
1 šlehačku
1 balíček piškotů
polovinu balení cukrářských piškotů
jahody nebo jiné ovoce
zelené dortové želé

Kdo má rád sladší,tak smetany přisladí.

Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme máslem a vysypeme mletými piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s ušlehanou šlehačkou. 
Na dno poklademe piškoty, na piškoty dáme vrstvu smetany. Cukrářské piškoty překrájíme na půlky a naskládáme po obvodu formy, aby nám vznikla stěna dortu.
Dále na smetanu naskládáme půlky jahod, potřeme smetanou a znovu poklademe dětskými piškoty.
Pokračujeme smetanou, jahodami, smetanou.
Na vrch dortu dáme na ozdobu jahody. Podle návodu uvaříme želé a dort přelejeme prochladlým želé.  Dáme do lednice alespoň na dvě hodiny, ale nejlépe přes noc.